Herd Logo

Blog

Alle afleveringen

Blog

‘Wanneer je je bewust wordt van je eigen kracht en zwaktes, opent dat zoveel deuren’

16/3/2022

Roy de Kok

Jarenlang was het zijn grote droom om profvoetballer te worden. Toch bewandelt hij uiteindelijk een ander pad. Als directeur van strategisch online marketing bureau RAFT, dat onderdeel is van coöperatie The HERD, maakt Roy elke dag weer de nodige dingen mee. Persoonlijke groei staat in zijn werk voor hem voorop. Wat drijft Roy? Wie is Roy? Hij vertelt het graag zelf!

Geef jij binnenkort een feestje? Dan kun je de invulling ervan gerust aan Roy overlaten. Roy: “Ik ben iemand die ideeën van A tot Z, vaak onbewust, uitdenkt. Dat doe ik al mijn hele leven, maar het komt nu ook in mijn werk goed van pas: ik help een klant in zijn of haar marketing met een compleet plaatje. Als ik iets bedenk, is het een groter geheel en nooit iets halfbakken. Het gevaar daarvan is dan weer dat iemand anders - een collega of een klant - dat plaatje nog helemaal niet zo compleet in zijn of haar hoofd heeft. Dat is wat ik de afgelopen jaren heb moeten leren: niet iedereen is zoals ik ben. Niet iedereen denkt op dezelfde manier. Dat heeft zeker wel eens gebotst. Maar sinds ik me daarvan bewust ben, opent dat zoveel deuren.”

Pionieren

Halverwege 2021 is Roy samen met Alen en Fabian gestart met RAFT, een uitdaging die hem goed past. “Qua omvang is RAFT een relatief klein bureau. Dat is precies wat ik zocht. Eerder kwam ik al eens binnen bij écht grote bedrijven of bureaus, maar daar was nauwelijks nog ruimte voor een eigen pad. De paden waren al uitgezet. Op dit moment in mijn carrière werkt dat niet voor mij. Ik wil juist ruimte om te pionieren en creatieve processen op te zetten. En ik wil dat onze medewerkers die ruimte ook krijgen.”

Roy heeft ervaring met het aansturen van heel wat mensen, en juist daarom is hij blij dat hij de afgelopen jaren veel over zichzelf heeft geleerd. “Ik vind een open communicatie in het bedrijf belangrijk. Welke verwachtingen liggen er bij iedereen? Wat speelt er op de werkvloer? Ik vraag heel bewust regelmatig om feedback van collega’s over mezelf. Juist omdat ik weet dat groei begint bij jezelf én omdat ik wil dat de drempel om op mij, als directeur, af te stappen er niet is. Waar dat vandaan komt? Ik heb veel verschillende leidinggevenden meegemaakt. Van types die tussen het team staan tot echte autoritaire leiders. Mensen van hogerop die niet openstonden voor feedback. Dan loop je als medewerker vast, en dat is precies wat ik niet wil laten gebeuren bij RAFT. Hier doet iedereen mee: we staan als een team voor de klant. We geven elkaar feedback vanuit vertrouwen, in plaats van kritiek vanuit wantrouwen. Daar ben ik trots op.”

Kwetsbaar durven opstellen

Net als zovelen zag Roy het kwetsbaar durven opstellen van jezelf jarenlang als zwakte. Inmiddels weet hij beter: kwetsbaarheid is een kracht. “Als je je als leider kwetsbaar durft op te stellen, zie je dat er een soort veiligheid ontstaat in het bedrijf. Die veiligheid is nodig om als team te groeien. En dat is precies de ambitie die ik heb met RAFT: ik wil dat klanten naar ons toekomen met een vraag over hun online marketing omdat ze zo graag met óns werken. Ik wil met RAFT een volwassen bureau neerzetten in Nederland. En ik heb het volste vertrouwen dat dat gaat lukken.”

Bekijk dit ook

Meer afleveringen